viernes, 27 de febrero de 2015

Els llauradors reclamen mesures urgents per a evitar la propagació d'una plaga que podria ser letal per als cítrics valencians

A Brasil la malaltia ha provocat l'eliminació de més de 27 milions d'arbres de cítrics

Tant la UNIÓ de Llauradors com AVA-ASAJA alerten de la presència a Galícia i Portugal de l'insecte psila africana que actua com a vector per a l'expansió de la plaga dels cítrics coneguda com Huanglongbing (HLB) o Greening. Davant del coneixement d'aquestes informacions, les organitzacions  agràries sol·liciten al Ministeri i a la Conselleria d'Agricultura que prenguen totes les mesures de protecció possibles perquè podria ser  “una autèntica catàstrofe la seua introducció en els camps de cítrics de la Comunitat Valenciana, ja que suposaria la mort de l'arbrat”.

Els danys que provoca el HLB en els cítrics són variats. D'una banda, en el revés de les fulles joves es formen unes agalles obertes on es desenvolupen les nimfes, apareixent com a conseqüència deformacions en forma de berruga en el feix. Açò ocasiona una distorsió dels brots i les fulles, que adquireixen un aspecte arrissat i en ocasions clorosi de les fulles joves.

D'altra banda les llavors es tornen marrons i poden no desenvolupar-se totalment. Encara que poguera semblar una plaga menor, des del punt de vista fitosanitari té una gran incidència, ja que la psila africana pot ser vector de transmissió de la malaltia coneguda com “huanglongbing” o enverdiment dels cítrics provocada per diversos bacteris del gènere *Candidatus Liberibacter. Aquesta patologia és la més destructiva de les que poden afectar aquest tipus de cultiu, que causa debilitament i mort dels arbres en pocs anys. El pitjor de tot és  que ara per ara no hi ha remeis eficaços per combatre el problema, de tal manera que una volta establit el "greening" només cal l'arrancada i la crema de les plantacions afectades per intentar frenar-ne l’avanç.

Aquesta plaga es troba fermament assentada en bona part d'Àsia, d'on és originària, així com a Sud-Àfrica i Brasil, on en menys de deu anys ha obligat a destruir més de 27 milions d'arbres de cítrics, l’equivalent de tota la superfície citrícola de la província de València. També als Estats Units pateixen la presència del "greening". A Califòrnia estan aplicant un rigorós pla de control per impedir-ne la propagació. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario