lunes, 7 de abril de 2014

El cant d'estil ret homenatge al Morenet de Benimodo



El Museu Valencià d’Etnologia acollí ahir l’homenatge a Anatoli Tormos, el Morenet de Benimodo, figura cabdal del Cant Valencià d’Estil. L’acte va estar organitzat per l’Associació d’Estudis del Cant Valencià i reuní als artistes més destacats del Cant d’Estil actual, a versadors i a músics en un homenatge que forma part del projecte de l’AECV de recordar a les principals figures d’aquesta disciplina artística.

Anatoli Tormos Machí va nàixer a Benimodo el 17 d’octubre del 1924. Als 35 anys, començà a dedicar-se al cant valencià. De la mà del Xiquet de Mislata, i juntament amb Marineta, va fer la seua primera actuació en públic a la CINS a València. Prompte es va convertir en un bon cantador d’estil, adoptant el nom artístic del Morenet, sobrenom que duia des de menut.

En el VIé Trofeu Manuel Lahuerta de Cant Valencià (1961) va guanyar el segon premi de cantants novells. A l’any següent, en aquest mateix torneig, va aconseguir el primer premi de professionals. El 1964 guanyà el Premi d’Honor d’aquest mateix torneig. El Morenet cantà durant dècades amb el Xiquet de Mislata i Marineta, però també amb el Xiquet de Bétera, el Torrentí, el Tremedo i altres grans cantautors. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario