miércoles, 30 de octubre de 2013

Cuina Carletina: Panellets



Els panellets són uns pastissos menudets, i de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients que els donen un sabor i aroma característics. Són les postres típiques de la diada de Tots Sants a Catalunya, Eivissa, Aragó, Comunitat Valenciana i altres llocs relacionats, juntament amb les castanyes, els moniatos o el vi dolç (típicament moscatell, mistela, vi de missa o vi ranci). Cal situar l'origen dels panellets al segle XVIII, quan tenien un caràcter sacramental. 

Els panellets són els bombons de la tardor; 
uns dolços tradicionals molt energètics, pensats per combatre el fred i que cada any arriben puntuals per Tots Sants, encara que la roba d'abric encara seguisca a dins de l'armari. La base més característica dels panellets és una barreja d'ametlles crues mòltes, sucre i clara d'ou batuda a punt de neu. Sovint, i perquè siga més econòmic, s'hi afegeixen creïlles bullides (o moniatos bullits). Tots els tipus es couen al forn. Els més famosos són els de pinyons.



Història: Per Tots Sants els campaners havien de tocar a difunts tota la nit per tal que ningú no s'oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. A la mitjanit, veïns i feligresos s'apropaven a l'església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D’este origen se n'ha derivat la Castanyada, festa en la qual es consumeixen estos dolços anomenats panellets i les castanyes cuites a la brasa del carbó o al forn.

Avui en dia els panellets es compren a la pastisseria o es fan a casa, i es fa una festa per gaudir en família o amics d’estos productes de tardor. També n'hi ha que tenen la forma d'un os d'esquelet, una manera divertida de fer referència a la festivitat de Tots Sants o el dia dels difunts.



Ingredients:

1kg de farina d'ametlla crua Marcona

800gr. de sucre

150gr. de creïlla bullida amb pell (o moniato)

La pell de mitja llima ratllada

30gr. d'anís dolç



Recepta:


Una volta està la creïlla (o el moniato) bullida i pelada la xafem ben bé amb una forqueta. Amb les mans ben netes farem una massa barrejant la creïlla amb el sucre i la farina d'ametlla. Afegirem l'anís i la pell de llima i ho acabarem de treballar fins que ens quede ben lligat i es desenganxe del recipient. Este massapà el deixarem reposar unes dotze hores tapat a la nevera perquè ens agafe una miqueta de cos.

 Passat este temps agafarem porcions del massapà i en farem boles. 

En un bol a part barrejarem pinyons amb una mica de rovell d'ou i arrebossarem les boles amb els pinyons (el truc per poder enganxar amb més facilitat els pinyons a les boles és mullar els pinyons amb una mica de rovell allargat amb aigua). Els posarem en safates de forn una mica separats i els courem a 225ºC fins que agafen color.

Un volta tenim la base de massapà podem fer moltes varietats de panellets. Els podem arrebossar de coco rallat, amb ametlla filada, podem afegir-hi café soluble al massapà (una proporció de 30 gr de café per quilo de massapà), també podem substituir la creïlla pel moniato, etc.
Hi ha moltes versions dels panellets, hi ha qui no hi posa gens de creïlla i hi posa una mica d'aigua per barrejar els ingredients, es pot baixar la quantitat de sucre si veiem que són massa dolços, o també perquè isquen més econòmics podem posar més quantitat de creïlla per allargar el massapà.



- Panellets de café: Agafarem un quilo de massapà i hi barrejarem 30gr. de café soluble.


- Panellets de xocolate:
 Posarem uns 50gr. de cacau soluble (tipus Nesquik o Cola-cao) per cada quilo de massapà.


- Panellets de taronja:
 Quan siga hora de pastar el massapà hi ratllarem 3 o 4 pells de taronja per quilo.



No hay comentarios:

Publicar un comentario