miércoles, 22 de agosto de 2012

L'IVA per a les falles passa del 8 al 21%


L’IVA per a les falles passarà l'1 de setembre del 8 al 21%

La crisi colpeja novament les Falles. Si en els últims anys les comissions han vist com disminuïen el nombre de fallers i s’han vist obligades a ajustar els seus pressupostos a la situació econòmica actual, l’augment de l’IVA en 13 punts (del 8 al 21%) en el sector agreuja encara més un problema que arrastren la festa des de fa ja uns anys.

La pujada de l’IVA que anuncià el Govern i que serà efectiva a partir de l’1 de setembre supondrà un problema per a les Falles, que veuran com els seus monuments es planten al carrer amb menys pintura o menys ninots, a pesar d’haver pagat el mateix. Aquesta pèrdua de qualitat dels monuments es deu a què els contractes de les comissions amb els artistes fallers es firmen entre els mesos d’abril, maig i juny amb l’IVA inclós, és a dir, amb el 8%. El problema ve quan a partir de setembre aquesta taxa apuge fins al 21%

Els artistes hauran de destinar quasi un quart del pressupost del monument a aquesta taxa, de manera que hauran de reduir el muntant destinant a la creació de la falla, és a dir, reduir en pintura, cartó i contar amb menys ninots. A açò s’han de sumar les dificultats econòmiques de les comissions falleres que no podran fer-se’n càrrec d’aquesta pujada de l’IVA. A banda de l’augment del cost dels monuments (del 8% al 21%) s’han d’afegir els sobrecost de les flors, la perruqueria, l’hostaleria i llibrets així com tantes altres despeses per a fallers i comissions que també es veuran afectats per l’augment de l’IVA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario