domingo, 20 de octubre de 2013

El Cabeçolet, la Mola i la Font Blanca




Text: Antoni Martínez i Bonet
Foto: Maria Giner

El Cabeçolet, la Mola i la Font Blanca de Carlet.

El triangle que formen el Cabeçolet, la Mola i el vèrtex gloriós de la Font Blanca és, sens dubte, un paratge magnífic. El viatger que a dalt la lloma de ponent mira al llevant omplirà els ulls d’una verdor intensa. La frondositat agrícola dels horts de tarongers i fruiters, els camps conreats deixant a la llum del sol la carn encesa d’una terra rogenca li atorgaran la sensació de ser quelcom més que una peça de la natura que l’envolta.

S'hi veurà dintre, com artifici humà que ha ajudat a la transformació d’aquest paradís. Garrofers centenaris se’l miraran, oliveres de troncs torçuts pel temps li oferiran el record silent de la història viscuda, regadores, canals i el corrent de l’aigua sorollant conferiran, al curiós, una impressió perpètua de que tot brolla i creix a voluntat del sol, a voluntat també dels homes. Si, agosarat, es posa a passejar pel llit de qualsevol barranc dels molts que arrapen la pell del cap de la vall, sovint tindrà als peus la vegetació variada de les nostres terres. Baladres i margallons, timó i l’imponent llentiscle, matolls d’arraposa coscolla i d’altres herbes s’escampen entre cudols arrodonits, per les parets abruptes, pels racons on l’aigua d’una obligada riera ha fet cau i ha volgut, golosa, menjar-se la terra.

El Cabeçolet és una llometa no gens atrevida. Les casetes fan d’ell un petit eixam de gent que a l’estiu busca la fresca d’un llevantet amable. Els camins que el creuen són estrets, caragolats com les serps. Orgullós de ser menut es mira amb la Mola, més granduseta, també espurnejada de construccions per a estiuejar, tatuada de la mateixa manera per camins onejants, on les figueres, a l’agost i per la vesprada, criden al cel amb la fragància atapida de les seues fulles.Tots dos muntijols són l’entrada cap a estreps més atrevides, on la Font Blanca s’ha fet de la natura, passant per la mà dels homes, a més naturalitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario