jueves, 17 de octubre de 2013

Cuina Carletina: Faves bullides



Des de fa molt de temps, les faves han format part de la nostra cultura culinària. La fava és un dels llegums més antics de la nostra terra. Actualment, la fava ha deixat de ser només un producte amb un alt valor nutritiu i ha recuperat, a més, el seu valor gastronòmic. Les faves també es poden cuinar, per exemple amb embotits, bullides, fregides, en la paella, en l’arròs caldós, etc. Les faves tendres, consumides com a verdura, són un aliment molt ric en aigua (90%) i per tant, pobrament calòric (64 kcal/100g). Són riques en carbohidrats (10%) principalment complexos, proteïnes (5.4%) i fibra (4%). Les faves aporten potassi, calci, fòsfor, ferro, magnesi i seleni, com també carotens, vitamina A, C, niacina i àcid fòlic.

En la nostra llengua, la fava ha deixat unes quantes expressions quotidianes: No pintes fava / Estàs fava / Són faves comptades, entre d’altres.

Ingredients
Faves bullides, una recepta senzilla i saborosa.
- Un quilo de faves
- Tres fulles de llorer
- Una cabeça d’allls
- Pebre roig, pebre picant i pebre negre mòlt.
- Un ditet (opcional)
- Sal, oli d’oliva i dos litres i mig d’aigua
Posem la cassola al foc amb aigua: dos litres i mig. Aboquem les faves. Tirem mitja culleradeta de pimentó dolç i mitja més de pimentó picant per a contrarestar la dolçor de la fava. Afegim també dos cullerades soperes de sal. Xafem els alls i els afegim. Quan comence a alçar el bull, abaixarem el foc al mínim i ho deixarem coure entre hora i mitja i dos hores. Aneu tastant-les fins que veieu que estan cuites. 





1 comentario:

  1. Donc bé. Sense tanta complicació. Posa les faves, pelades per supost, aigüa, sal y un brins d'albarsana, i hi ha esta. Quant estiguen cuites a mengar. Bon profit.

    ResponderEliminar