lunes, 20 de mayo de 2013

La Cooperativa Sant Bernat, referència valenciana en fruita de pinyol








Durant les dos últimes dècades, la Comunitat Valenciana ha anat perdent importància com a productor de fruita de pinyol. La Cooperativa Agrícola Sant Bernat de Carlet, constitueix la gran excepció. José Antonio Boluda, gerent de l'entitat, assegura que "per les venes del llaurador de Carlet córre fruita de pinyol". Som fruiters, encara que el caqui és un producte sobrevingut que ha adquirit un volum important ja que és un cultiu fàcil; no obstant això, conrear fruita de pinyol té moltes dificultats i requereix molta professionalitat i no tot el món sap fer-ho".

El 2004 constituí un any clau per a l'entitat. En esta data es decidí realitzar una important renovació varietal, on s'escollí una línia de fruit precoç tant per a nectarines com per a bresquilla, amb alts estàndards de qualitat, a l'igual que les produccions murcianes més primerenques. Les noves varietats tenen com a característica comuna la necessita del poc fred invernal i una floració primerenca. En acabar l'any, el 87% del total de producció dels socis s'haurà convertit a esta varietat.
La collita de la cooperativa, que començà la setmana del 17, s'elevarà enguany a 9.500 tones. "Hem realitzar una sòlida aposta per les varietats planes, tant en paraguaià, platerina i albercoc, encara que este últim hem tardat una miqueta més perquè encara no existia cap varietat resistent a la Sharka", matitza Bolida.
En este mateix sentit, el directiu argumenta que "pretenem tindre una producció diversificada entre paraguaians, nectarines, bresquilles i albercocs ja que sabem que el nostre buit de mercat no són només sis setmanes, que hem d'aprofitar al màxim".
Boluda explica que "el desenvolupament favorable d'esta campanya depén, en gran mesura, de les condicions meteorològiques d'Europa (necessitem d'un temps càlid). Encara que també es donen altres factors, com la confluència amb la producció de freses i el seu preu ja que sí que és molt competitiu, interfereix en el consum de la fruita de pinyol.
En estos moments s'està realitzant una nova ampliació de la cooperativa, que estarà acabada en setembre i que suposarà la inclusió de 8.000 m2 més els 25.000 ja existents. Les noves instal·lacions estaran destinades exclusivament a la confecció de caqui i fruita de pinyol i faran de l'entitat el centre de manipulació més modern d'Europa per a este producte. Tot això contribuirà perquè en els pròxims cincs anys puguen aplegar a comercialitzar-se més de 40.000 milions de quilos de caqui Persimon.
Mercados

No hay comentarios:

Publicar un comentario