jueves, 18 de octubre de 2012

Este dissabte gota freda a Carlet


 
Les previsions meteorològiques indiquen que entre divendres per la vesprada i el migdia d’este dissabte, 20 d’octubre, travessarà la Ribera del Xúquer una gota freda que en unes 12 hores pot descarregar una quantitat prou superior al centenar de litres. “No és una situació tan explosiva com la de la pantanada -ha manifestat el meteoròleg, Jovi Esteve, a Riberaexpress però es pot complicar prou perquè amb la barreja del mediterrani calent, el vent bufant de llevant i l’embossament d’aire fred en altura, és com si li fiquem un misto a un bidó de gasolina”.

Tot dependrà de la trajectòria última que agafe aquest gota freda, apunta Jovi, perquè són “molt erràtiques en els seus desplaçaments”. Tot fa pensar que en la meitat nord de València i Castelló descarregaran les pluges més fortes, vaticina el meteoròleg, que, aconsella “no ens podem refiar a la Ribera perquè l’embossament d’aire fred és important”.

De qualsevol forma sembla que no s’aproximarà massa a la que el 20 d’octubre del 82 provocà l’enfonsament de la presa de Tous. “Aquella tenia unes característiques molt especials bufava vent de xaloc (sud-est) i les pluges es focalitzaren en el Macís del Caroig, acumulant-se una pluja de 1.120 litres/m2 en poc més de 24 hores” recorda Jovi Esteve. El desmoronament del pantà de Tous va estar motivat perquè ”entraven 9.000 m3/ segon i la seua capacitat de desaigüe només era de 7.000 m3/segon i a més no s’obriren les comportes”. Enguany la pluja es concentrará més en el litoral i prelitoral i adquirirà el seu màxim esplendor la nit del divendres i el matí del dissabte 20 d’octubre de 2012, tot just 30 anys després d’aquella gota freda que provocà varies morts i nombroses pèrdues materials a la comarca.


Font i Imatge: Riberaexpress

No hay comentarios:

Publicar un comentario