martes, 10 de julio de 2012

S'asseca per primera vegada una bassa del riu magre i moren molts peixos


S'asseca per primera vegada una bassa del riu magre i una altra corre perill

Desenes de peixos, en la seua majoria carpes, han aparegut morts en el riu Magre al seu pas per l'Alcúdia. L'afluent del Xúquer compta amb un cabal escàs i irregular durant tot l'any, situació que en l'època estival s'accentua fins a quedar-se sec, com ahir es va poder comprovar.

Fa unes setmanes que es va formar una espècie d'estanc similar al que es va originar l'estiu passat en aquest mateix lloc, i les altes temperatures ho han assecat, amb conseqüències fatals per a les espècies subaqüàtiques del lloc. En els trams en els quals encara queda aigua estancada, la presència de les mosques i la pudor per la podridura dels peixos morts és pràcticament insuportable.

La plataforma Xúquer Viu ha remès la problemàtica a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), en concret al Comissari d'Aigües, Javier Ferrer, i a la presidenta de la Confederació, María Ángeles Ureña. Els Serveis de Guarderia Fluvial han procedit a realitzar un informe detallat per a confirmar les causes i establir les mesures oportunes. «Només caben hipòtesis sobre les causes del succés, però es dedueix que el motiu principal és la insuficiència de cabal», asseguren des de la Confederació. A més, que l'origen de la mort de peixos haja sigut abocaments incontrolats és una opció improbable.

Algunes de les causes que han acrescut el problema amb l'aigua en els últims anys han sigut l'escassetat de recursos hídrics i també la contaminació mitjançant l'abocament de residus procedents de l'activitat agrícola i industrial. El Magre és un clar exemple d'alteració de règims fluvials a conseqüència de l'acció humana provocant danys en la vegetació i en els animals que conformen l'entorn.

Paco Sanz, membre de Xúquer Viu, va assegurar que la gravetat dels danys és molt major que la de l'any passat. «És un riu que no té fixat un cabal ecològic, per la qual cosa l'aigua que baixa de Forata s'utilitza per a regar, no arriba a la part final del riu», sosté l'agrupació.

La depuradora de Carlet que desaigua al Magre origina un corrent permanent que havia creat un espai natural amb aigua, aus i peixos, tal com assegura la plataforma, no obstant açò, enguany «la història s'ha repetit», denúncia. Xúquer Viu adverteix que una altra bassa de grans dimensions, uns 100 x 25 metres, que encara manté amb vida peixos i aus, corre el perill d'assecar-se en els pròxims dies si no s'intervé.

El problema de l'aigua té antecedents greus com l'ocorregut en un altre afluent del Xúquer en el seu marge dret, el riu Albaida al seu pas per Castelló de la Ribera en 2010. La sequera va provocar la mort de milers de peixos i la desaparició d'algunes plantes de la ribera del riu. 

FOTO DE LA BASSA COM ESTÀ ARA I COM ESTAVA 


Font: Las Provincias

No hay comentarios:

Publicar un comentario