El caqui continua sent una aposta de futur de les cooperatives de la Ribera i, a pesar de la seua gran expansió en l’última dècada, encara pot créixer més com defensa el president de la Denominació d’Origen “Kaki Ribera del Xúquer”, Cirilo Arnandis. Des del 1996, la producció de caqui ha passat dels 4,51 milions de quilos als 101,14 milions de la passada campanya, és a dir, ha crescut un 2.142,02%.
Per a Arnandis aquesta xifra no defineix el desenvolupament d’aquest cultiu en la comarca “El creixement del caqui no és valorable d’aquesta manera perquè aleshores partiríem de zero. S’han anat fent volums cada vegada més importants, però amb un creixement gradual”, indica. Per a aquesta campanya es preveu un creixement d’entre un 15 i un 20%, la qual cosa situaria la producció de caqui en els 130 milions de quilos per a tota la Comunitat, dels quals 120 pertanyen a la Ribera. Segons els tècnics de la Unió de Llauradors, existeixen tres moments en els que el caqui “pega un estiró” important: el 2003, quan la producció augmentà quasi un 300% respecte a l’any anterior; en 2005 quan creix un 257,50% passant de 13 milions de quilos a 49; i el 2010 quan passà de 45,93 milions de quilos a 96,45.
El preu que percep l’agricultor s’ha incrementat un 30%. El 1996, el productor percebia 40 pessetes per quilo (0,24 euros). L’any passat, d’acord amb la informació facilitada per la Unió de, es pagà a 0,35 euros, encara que l’any anterior fou de 0,40 euros per quilo. És encara, per tant, un cultiu rendible si es compara amb els cítrics, que es paguen a quasi la meitat de preu.
Info: Levante - EMV Teresa Juan Mompó
No hay comentarios:
Publicar un comentario