miércoles, 4 de marzo de 2015

La cooperativa de Carlet alerta del risc d'apostar només pel caqui


L’augment de les parcel·les agrícoles destinades al cultiu del caqui està a punt de convertir a esta fruite en hegemònica en molts municipis per l’elevada rendibilitat que ofereix. Estos dies es liquiden els anticipis de la campanya, que deixa beneficis lleugerament per davall de la temporada anterior, però molt per damunt de la cotització d’altres productes.

No obstant això, la tendència al monocultiu porta aparellats nombrosos riscs. Acaba d’advertir-ho per escrit als socis productors de la Cooperativa Agrícola Sant Bernat de Carlet, una de les màximes productores de caqui a la Ribera que ha posat en marxa durant el mes de febrer una sèrie de ponències que busquen, precisament, la conscienciació del productor en la necessitat de dividir el risc. La cooperativa adverteix que la històrica diversificació de productes ha permés durant dècades a Carlet disposar de fins a tres collites anuals, la del cítric, la de la fruita d’estiu i la del caqui.

El president de la cooperativa, Vicent Monzó, admet que l’escenari del monocultiu comença a obrir-se camí i que esta pràctica pot deixar “indefens” l’agricultor. “Té més aspectes negatius que positius, això és evident”, assenyala. “Estem en una de les millors zones per a disposar d’una producció diversificada i no podem perdre esta basa que ens assegura tres liquidacions a l’any, explica.


A més a més, els cicles aprofitables d’una fruita són cada vegada més curts, perquè hi ha molta més informació i si no s’escalona la producció, podem córrer el perill de quedar-nos sense ingressos durant la major part de l’any.”, analitza Monzó.   

Font: Carlos Alós - Levante 27/02/2015

2 comentarios:

  1. Si la taronja no val un duro la breskilla tampoc , el kaki va de cap a caiguda , kina es la opció ke dona el sr. Monzo als llauradors ? Ke garantiçe la economía als llauradors de Carlet

    ResponderEliminar
  2. Si la taronja no val un duro la bresquilla tampoc,el kaki va de cap a caiguda, kina es la solució ke dona el Sr. Monzo per garantiçar la economía als llauradors de Carlet per poder tirar endavant ?

    ResponderEliminar