martes, 1 de julio de 2014

Una empresa de Carlet inventa un sistema per evitar colps de calor en la fruita


La situació de sequera extrema que estan patint els camps valencians degut a la falta de pluja està provocant que els cultius, tant de cítrics com de fruitals i hortalisses, patisquen un alt estrés hídric perquè les altes temperatures impedeixen un bon desenvolupament vegetatiu. Per intentar contrarestar estos colps de calor, l’empresa de Carlet Control de Heladas ha dissenyat, amb el mateix sistema que utilitza per evitar que les baixes temperatures facen malbé els cultius, un nou mètode de refrigeració de les plantes.

Es tracta d’un mecanisme que es munta i s’optimitza a cada cultiu, depenent de si es pot o no xopar la planta. Per a açò utilitza nebulitzadors de baix cabal limitats a huit litres per hora perquè l’aplicació no siga constant i entre pols i pols evaporar tot  l'element humit, ja que la refrigeració s’obté quan s’evapora l’aigua.

De cada gram que s’evapora absorbeix unes 590 calories i cada grau que puja l’aigua n’absorbeix una.  Al costat es posa un girador de gota molt grossa perquè evapore molt poca aigua i així aplegue al cultiu. Es pretén vaporitzar damunt de la planta perquè la calor que pateix siga eliminat mitjançant l’evaporació.


Amb este sistema mixt de control de gelades i refrigeració de baix cost s’aconsegueix que en un dia de molta calor baixen més de 30 graus la temperatura del sòl i més de 14 el cultiu. Amb açò s’aconsegueix que no es bloquege el cultiu per la calor, ja que a 28 graus crea una atmosfera primaveral per al millor desenvolupament del cultiu.

Rafa Puchaes - Levante EMV

No hay comentarios:

Publicar un comentario