jueves, 6 de marzo de 2014

Bosch Marín, el pediatre que impulsà Unicef



Des del final de la Guerra Civil espanyola fins a la meitat de la dècada del1940, Espanya va viure una època molt difícil. La taxa de mortalitat infantil era de 142 morts per cada 1.000 nascuts vius. La situació era tan dramàtica que el govern de Franco va haver de sol·licitar ajuda a Unicef, la institució creada el 1946 per l’assemblea general de Nacions Unides per a socórrer a desenes de milers de xiquets víctimes dels horrors de la segona guerra mundial.

Huit anys després de la seua creació, Espanya, aïllada llavors per les institucions internacionals, aconseguia signar el seu primer acord amb Unicef per a intentar donar resposta a les necessitats de la població infantil. En l’arribada d’aquella primera ajuda, de la que ara fa setanta anys, va tindre un paper fonamental el pediatre carletí Bosch Marín. Amb aquell primer programa aplegaren milers de quilos de llet en pols, la qual cosa resultà essencial per al creixement d’una generació sencera, la de la postguerra.

Durant anys, el pediatre carletí coordinà i dirigí els programes d’ajuda mundial a la infància, va ser membre de la junta executiva d’Unicef internacional, a més a més d’una de les veus expertes en l’Organització Mundial de la Salut i membre de les societats de pediatria de París, Portugal i Suïssa.

L’intens treball de Bosch Marín a favor del desenvolupament de la pediatria i l’ajuda a la infància ho ha recopilat el també metge carletí Ramon Trullenque Peris, que acaba de publicar una investigació sobre el pediatre en una publicació editada per la Fundació Caixa Carlet. Trullenque assenyala que l’impuls de Bosch Marín resultà “fonamental per a la consolidació del projecte d’Unicef” a Espanya. De fet, “va ser una de les personalitats que de forma més activa impulsaren el projecte de donar a conéixer la tasca que realitzava Unicef per a la solució dels problemes de la infància”, explica Trullenque.

Més enllà del seu treball a Unicef, Trullenque destaca també la labor docent de Bosch Marín, que va ser professor a la Universitat Complutense y responsable de Puericultura de la Sanitat Espanyola.

Carlet reconegué la intensa labor desenvolupada per Juan Bosch Marín durant anys i el seu llegat en la localitat resulta hui més que rellevant. Després del seu nomenament com a frill predilecte el 1950, l’ajuntament de Carlet decidí dedicar-li un carrer cèntric que seixanta anys després manté la seua denominació. El pediatre també té dedicat un col·legi, el Bosch Marín, que ell mateix inaugurà al seu primer emplaçament l’any 1977.

Destaquen els seues llibre publicats: Profilaxis de las enfermedades infecciosas propias de la infancia (1931), "Catecismo de puericultura" (1933), "Tratado de puericultura" (1933), "Derecho infantil y familiar español" (1944), "Terapéutica clínica infantil" (1946), "Puericultura social" (1954).

Font: Levante / Carlos Alós 

No hay comentarios:

Publicar un comentario