sábado, 18 de enero de 2014

El doctor Rafael Vila presenta una tesi doctoral on relaciona el consum de tabac amb el pes dels neonats



La tesi doctoral, defensada a la Universitat Catòlica de València, afirma que, per cada cigarret al dia que fume una dona durant el tercer trimestre de gestació, el nadó redueix el seu pes en nàixer en vint grams.

La tesi, titulada "Variables antropomètricas, hematològiques, obstètriques i tòxiques que influeixen en el pes en nàixer: model predictiu", ha sigut elaborada pel professor de la UCV Rafael Vila i ha obtingut la qualificació cum laude, segons han informat fonts de l’Arquebisba de València.

La tesi es basa en un estudi sobre 140 gestants i "constata" que, si una dona fuma entre cinc i deu cigarrets al dia a partir de les setmana 25 d'embaràs, el xiquet pot veure reduït el seu pes en nàixer entre 100 i 200 grams, el "suficient com per a preocupar-se en el cas que el bebè poguera veure's afectat per baix pes".

Així mateix, el treball demostra que si una embarassada fumadora deixa el tabac durant el primer o segon trimestre de gestació, al fetus no arriba a afectar-li la reducció de pes. Per aquest motiu, la tesi subratlla la "importància que les mares no fumen durant la gestació, especialment al final de l'embaràs". Les dades aportades en la tesi sorgeixen d'un nou model predictiu formulat pel professor i que inclou "múltiples variants".


Segons les fonts, aquest model millora la precisió de l'ecografia en la predicció del pes en nàixer en una mitjana del 10,48 per cent en la categoria de pes normal, i el pes projectat a les 40 setmanes calculat en l'ecografia del tercer trimestre sobreestima el pes en nàixer en 300,89 grams, la qual cosa suposa un error mitjà d'un 10,75 per cent.

Professor a la facultat d'Infermeria de la UCV, Rafael Vila també és matró del departament de Salut de la Ribera, i presta els seus serveis en el centre de salut integrada de Carlet i a l'hospital La Ribera d'Alzira.

La seua tesi ha sigut dirigida per Fernando Guzmán Taronger i José María Martín, i la seua defensa s'ha realitzat davant un tribunal presidit per María Manuela Morales, de la Universitat de València, i compost per Alfredo Perales, de la Universitat de València, César Victoria de la UCV i Rosa Barrachina i Rita Espill, de l'Hospital Universitari La Ribera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario