miércoles, 13 de noviembre de 2013

El tancament de Tele Carlet





Article complet en l'edició comarcal del Levante EMV (10-11-13)
C. Alós / P. Bohigues

L’anunciat tancament de RTVV per part de la Generalitat no serà el primer d’una televisió a mans del PP. Tampoc en l’àmbit de la Ribera. Els populars ja han clausurat fa més d’un any i mig les televisions locals de Cullera i Carlet, després de convertir-les durant anys en arma electoral a favor del Partit Popular. La història de Nou –l’antiga Canal Nou- pareix calcada a la de Tele Cullera i també a la de Tele Carlet. Fermament assentades en ambdues localitats, on tingueren un públic fidel durant dècades, ambdós mitjans s’erigiren com altaveus dels governs del Partit Popular.

Tele Carlet emetia al voltant de dos hores de continguts propis de dilluns a divendres, amb programes d’elaboració pròpia. També es donava especial difusió a les Falles. L’espai que més audiència tenia era la retransmissió dels plenaris municipals, amb emissions històriques fins a ben entrada la matinada i amb una audiència molt elevada. 

Propaganda i manipulació sempre a favor del governant. 

L’anunci oficial del tancament de Tele Carlet es remunta a l’abril de 2012 després de 23 anys d’existència. Era la segona més veterana, després de Berca d’Algemesí. Com Canal 9, Tele Carlet era una plataforma de propaganda partidista favorable al PP. Oberta, com la televisió autonòmica, per governs d’esquerra, la cadena sempre silencià les veus discrepants i enaltí les iniciatives del govern local.

Poc abans del tancament de Tele Carlet, obligat per la reforma televisiva i el seu impossible encaix en la TDT després de frustrar-se el projecte comarcal per a ocupar un canal digital, el PP de Carlet vetà una massiva manifestació el març de 2012 de la comunitat educativa, emparada per tots els centres docents públics de la localitat, contra les retallades. El PP local al·legà que la manifestació no complia els requisits per a aparéixer en la TV local. L'alcaldessa, Maria Ángeles Crespo, assegurà llavors que la televisió local només cobria els actes que organitzava, participava o patrocinava l’ajuntament i que la cadena mai havia donat cobertura informativa a activitats organitzades per sindicats o partits polítics. No obstant això, la televisió sí que gravà la visita dels senadors del PP a Carlet quan Crespo tenia acta en la Cambra Alta i fins i tot aplegà a desplaçar un equip a Alacant a un míting del PP.

El govern local assegurà que després del tancament les emissions es reanudarien en el futur a través d’Internet, com feren municipis com Cullera, però, de moment, la cadena mai ha tornat a emetre. Durant 23 anys el canal local jugà un paper rellevant en la cohesió ciutadana amb emissions d’elaboració pròpia pràcticament cada dia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario