lunes, 27 de mayo de 2013

La Unió de Llauradors qualifica de 'presa de pèl' les ajudes pels incendis


La Unió de Llauradors ha denunciat que les ajudes pels incendis forestals de l’any passat que van cremar quasi 58.000 hectàrees 'són una presa de pèl', segons molts afectat, pel retard i les dificultats per a accedir-hi, tal com ha indicat en un comunicat.El sindicat agrari ha apuntat que la major part de les ajudes de la Generalitat encara no s'han pagat i les del govern espanyol, publicades el passat dijous al BOE, 'únicament contemplen un pressupost de 3 milions d'euros per a tot l'Estat i a més obliga a tindre contractada una assegurança agrària per a poder accedir-hi, quan en estes zones n'hi ha poques d'assegurades pel tipus de productes treballats'. A més, el govern espanyol ha tardat sis mesos a publicar les bases per a sol·licitar les ajudes. 

En les ajudes de la Generalitat hi va haver 'escassa' informació als ajuntaments, que eren els encarregats de gestionar-les per primera vegada, i a més 'molt descoordinada' amb l'administració valenciana.

La documentació exigida era 'massa complexa, i per si no fóra poc es donaven tot just 20 dies per a justificar-la' i es passava d'ajuda (normativa de Conselleria Governació) a subvenció en la normativa posterior d'alguns ajuntaments amb un 'evident cost fiscal' per als sol·licitants, circumstàncies que van fer que 'molts' agricultors i ramaders desistiren de continuar amb els tràmits perquè 'no els compensava tanta complexitat administrativa per a les quanties previstes'. 


El pressupost assignat per la Generalitat per a la reactivació econòmica dels termes afectats era de 9 milions d'euros, aprovat en el Ple del Consell del 6 de juliol i del 2 de novembre passats. 

En el ple posterior del Consell del 13 de juliol es concedia un avançament de 3.850.000 euros als municipis afectats. No obstant això, d'aquella quantitat podria anar a parar als agricultors i ramaders 'com a molt' un import d’uns 2 milions d'euros, que representa poc més del 20 per cent dels 9 milions anunciats. Segons la Unió, 'al remat, la major part d'afectats que viuen i treballen estos territoris es quedaran sense ajudes'. 


Des del sindicat agrari han apuntat que 'per si no fóra suficient tot això, el nombre de desocupats contractats per a netejar els boscos cremats es va a reduir a la meitat de la xifra anunciada al novembre'. La Generalitat va complir la seua part, però el govern espanyol ha canviat els criteris de selecció i les empreses encarregades 'no accepten ara tants aturats, ni prioritzen que siguen quasi tots del municipi afectat com abans', han revelat. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario