martes, 21 de mayo de 2013

La Conselleria deixa sense fons la denominació d'origen per a promocionar el caqui










La Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua ha deixat sense fons per a la promoció de la denominació d'origen Kaki Ribera del Xúquer, que haurà de buscar noves alternatives per a rellançar un dels pocs productes agrícoles que en l'actualitat resulten rendibles per als agricultors de la comarca. Des de l'organisme que presideix Cirilo Arnandis assenyalaren ahir que la supressió de les ajudes a les denominacions d'origen crea un forat "considerable" a l'entitat.
Segons detallaren, la partida anul·lada per la Generalitat aplega a un 200.000 euros, que l'organisme rebia anualment i que ara deixarà de percebre, allò que obligarà els associats a augmentar les aportacions si volen mantindre les campanyes de promoció.
La Conselleria d'Agricultura ha decidit eliminar les subvencions a partir d'enguany davant la impossibilitat de fer front als pagaments ja que acumula tres anualitats sense liquidar, la qual cosa suposa uns impagaments amb la denominació d'origen Ribera d'uns 600.000 euros.
Segons explicaren ahir des de l'organisme, la decisió de la conselleria suposa "una condemna a mort" de les denominacions d'origen valencianes, encara que la del caqui espera mantindre la promoció del producte amb les aportacions dels seus socis, cooperatives i comerços de la comarca, encara que, òbviament, les campanyes seran menys ambicioses.
Segons expliquen des de la denominació d'origen, el caqui de la varietat roig brillant és l'únic que compta amb la garantia del consell regulador, que és l'encarregat de supervisar la producció, qualitat i l'envasat del caqui que aplega al consumidor.
El caqui es presenta en dos formes de consum Classic, el de la polpa molla, i el Persimon, el de la polpa dura. Són dos formes diferents de degustar la mateixa varietat de caqui roig brillant, l'únic protecció per la denominació d'origen del caqui Ribera del Xúquer.
Un tota de catorze cooperatives agrícoles de la Ribera i distints comerços amb instal·lacions de condicionament i envasat formen part del consell regulador de la Denominació d'Origen protegida del caqui Ribera del Xúquer, que té la seu a l'Alcúdia. Les principals, per volum de producció, són la cooperativa Sant Bernat de Carlet, Nostra Senyora d'Oreto de l'Alcúdia i Coagri d'Alginet. També en formen part l'Agrícola de Catadau, la Cooperativa del Marquesat, Sant Felip de Benimodo, copal d'Algemesí, Agrícola Sant Salvador d'Alfarb entre d'altres.  
Carlos Alós - Levante EMV

No hay comentarios:

Publicar un comentario