martes, 2 de abril de 2013

La fi d'un banc



La fi d'un banc

José Forés Lahoz | Cronista investigador en temes valencians
L'última jugada aplicada per Bankia als clients està a punt de ser escenificada: un bon grapat d'oficines va a tancar als nostres pobles d'acord amb la posada en marxa del pla de reestructuració, derivat del descomunal fiasco protagonitzat per l'entitat sorgida després de la fusió de Caja Madrid i Bancaixa. En conjunt a Espanya desapareixeran més de mil sucursals, de les quals, prop de dos-centens corresponen a la Comunitat Valenciana, mentre que quatre mil cinc-cents treballs passaran a engrossar les xifres de l'atur.
A la demarcació d'Alzira es tancaran oficines a 12 localitats i a la  de Carlet 20. L'últim dia d'atenció al públic està ja sentenciat, i l'avís de tancament (–‘trasllat'- diuen ells per dissimular-ho) l'acaben de posar a les portes dels seus locals; serà el divendres 26 d'abril. Altres 12 oficines situades al perímetre comarcal de Xàtiva podran respirar unes setmanes, ja que la seua defunció no es produirà fins al 24 de maig. (‘Disculpeu les molèsties', diu el cartell amb què pretenen justificar esta mala passada als clients).
L'anunci d'estes mesures ha causat alarma i indignació entre el veïnat dels municipis afectats, ja que en la seua majoria es quedaran sense cap despatx financer on poder operar. I, clar, els alcaldes estan que trinen, i es posaren de seguida a intentar paralitzar este despropòsit. Però en este cas el poder bancari està guanyant el pols al poder polític, i a la cantada clausura de sucursals no la podrà para ni Ada Colau i el seu seguici. Segons l'alcalde de Llombai, Pepe Forés, l'oficina d'esta població és una de les més antigues que obrí la històrica Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Valencia en les inicis de la seua època d'expansió, el 1052, fa ja 70 anys, per la qual cosa té assignat l'ordinal 23 de la província, amb clients que porten més temps fidels a esta marca que molts dels que ara decideixen sobre el seu futur. "Hem demanat que no ho lleven, perquè en la 'familiar' Bancaixa és on un 80% del jubilats tenen el compte i els seus xicotets estalvis".
També la primera autoritat de Benimodo, Paco Teruel, lamenta els greu perjudicis que patiran els seus veïns. Mitjançant la teràpia aplicada per Bankia, conseqüència lògica de la seua crítica situació, es pretén sanejar -salvar- l'entitat. Però jo crec que donat que la mateixa entitat té la seua seu social a València i hui és 'l'únic banc valencià' i -autoelogi per a d'ells- "el més solvent d'Espanya", sent la Comunitat "un territori fonamental en la seua estratègia (segons va dir el mateix president del banc), alguna cosa hauria de fer per evitar el calvari que els ve damunt als seus clients.
Si Bankia considera inevitable el tancament, almenys i com a mostra de la seua bona voluntat i servei a la ciutadania pel moment hauria de deixar operatius -independents- els caixer en les oficines que va a suprimir, de la mateixa manera que vénen funcionant hospitals i grans superfícies, una solució pràcticament sense cost humà -econòmic- que els clients "de tota la vida" agrairan. Si no és així, es generarà una fuga massiva de capitals i una major pèrdua de confiança i credibilitat, per tant, una baquinà més traumàtica encara!


No hay comentarios:

Publicar un comentario