En el últims anys ha augmentat considerablement el
consum de carn de cavall a les nostres llars. Açò ve donat per diversos motius,
d'una banda la crisi ha accentuat el sacrifici d'equins per l'alt cost econòmic
que suposa el manteniment i d'altra banda per la qualitat de la seua carn i el
preu en comparança amb la vedella. El major consum va emparellat a un augment
dels sacrificis, a la Comunitat Valenciana es mataren l'any passat 8.908
cavall, segons la Conselleria de Sanitat, la qual cosa representa un creixement
del 21% respecte al mateix període de l'any anterior, que se'n mataren 7.340.
La dada és més impactant quan es compara la xifra
total de la cabanya equina valenciana que constava de 14.944 exemplar el 2012,
segons la Conselleria d'Agricultura, la qual cosa significa que un 60% acabà en
l'escorxador, un explícit indicatiu d'un alt consum. No obstant, l'augment dels
sacrificis és un fenomen comú en altres autonomies com Andalusia on en només un
any va créixer un 300%. Un altre indicador infal·libre del major consum de carn
de cavall és la caiguda del nombre de sacrificis de ramat boví, més car, que ha
passat de 127.517 exemplars el 2008 a 91.176 l'any passat, segons indicà el cap
de Servei de Gestió de Risc Alimentari de la Conselleria de Sanitat, Eduardo
Gómez.
En
el cas de Carlet, l'empresa Hermanos Valero tenen a la nostra ciutat un dels 43
engranalls de cavall que hi ha al territori valencià. Els animals apleguen amb
huit o deu mesos i són alimentats durant quatre mesos. Fins a 21.000 quilos de
pinso, a més a més dels cereals i la brossa, es destinen a la setmana a la criança
de 400 animals que mengen i corren per a estar ben musculats i tindre una carn
estreta i saborosa. Entre els ramaders i les carnisseries de cavall d'on ixen
els filets, hamburgueses, llonganisses, ossos, vísceres, cecina i fetge hi ha
un pas intermedi imprescindible que és l'escorxador. Fins a quatre matadors hi
ha a la Comunitat: La Pana que l'any passat sacrificà 3.168 equins, Benaguasil,
1321, Picassent, 2054 i l'escorxador d'Oriola, 192.
Diari Información
Diari Información
No hay comentarios:
Publicar un comentario