miércoles, 29 de febrero de 2012

Es disparen els robatoris de caquis a Carlet

El caqui és hui per hui l'únic producte agrícola capaç d'oferir als llauradors una certa rendibilitat econòmica. Per açò són cada vegada més els que aposten per este cultiu fins al punt que existeix més demanda que oferta de plançons de caqui.

Açò ha provocat que en els últims mesos es disparen els robatoris en camps acabats de plantar, especialment en els municipis de Carlet, Alginet i l'Alcúdia, que són els màxims productors de caqui de la comarca.Malgrat les contínues denúncies els robatoris no han cessat. Si a principis de mes el diari Levante-EMV es va fer ressò de la sostració d'almenys un miler de plançons encara tendres, en l'última setmana s'han produït almenys tres nous robatoris en plantacions d'estos municipis. Un dels últims afectats és Salvador Garcia, exalcalde de Carlet entre 1991 i 1995. A la seua família li han sostret un camp de sis fanecades i mitjana plantat fa menys d'una setmana, segons va explicar ahir. "Probablement va ocórrer el cap de setmana quan van arrancar els plançons que estaven encara tendres i portaven uns dies en el camp", va explicar Garcia. 

En total li han sostret 114 plantes que tenen un valor proper als 500 euros, encara que més enllà del valor econòmic dels plançons està el treball en la plantació o la preparació del camp i fins i tot també la dificultat de trobar nous plançons en un mercat completament saturat per l'elevada demanda."Totalment desprotegits"A principis de mes Levante-EMV ja va oferir el testimoniatge d'un dels agricultors afectats, que va denunciar que li havien sostret més de 350 arbres acabats de platar que no ha pogut recuperar. Els casos es repeteixen.Diverses fonts apunten a l'existència d'un mercat negre de plançons de caqui i assenyalen que els arbres robats encara tendres acaben en mans de xarxes que els venen en mercats clandestins i assenyalen a zones d'Andalusia o fins i tot al Marroc. A més, expliquen que el modus operandi passa per pintar el tronc de les plantes robades perquè puguen passar desapercebudes. 

Font: Carlos Alós. Levante EMV
Fotografia Vicent M. Pastor

No hay comentarios:

Publicar un comentario