El
codonyat és una confitura dolça feta a partir del codony. Antigament se solia menjar per a
berenar, però amb els pas del temps s’han ant descobrint moltes aplicacions,
acompanyat amb formatge, en una ensalada, en iogurt etc. El
codony és un arbre originari del Caucas És un arbre o arbust caducifoli
originari del Caucas
(est d’Europa). A diferència de les peres i les pomes, la pell del codony es
troba coberta d'un toment, o pelusa cotonosa, que es desprèn en flocs en
fregar-la. Hi ha algunes varietats que permeten menjar el fruit cru però la
majoria se sol preparar ensucrat com a codonyat.
Joc
de paraules: Una dona a genollons, collint codonys; codonys collits, amb la punta dels
dits.
Recepta codonyat
Ingredients:
- 1 kg de codonys
- 800 g de sucre
(També
hi ha gent que afegeix un tros de pell de llima i una branqueta de canyella)
Pelem i treiem el cor dels codonys
i el pinyol. Els tallem a trossos i els posem en una cassola amb el sucre per
damunt, ho tapem i ho deixem reposar 24 hores.
Ens haurà fet un suc que cobrirà
completament els codonys. Posem la cassola a foc mitjà uns 40 minuts amb una
miqueta d’aigua (no s'ha de remenejar perquè al posar-los així a macerar ja no
s'enganxa).
Ho passem pel túrmix i ja ho podem abocar en motllos. Si volem que
ens quede molt espés, després de passar-ho pel túrmix ho podem posar a foc
fort. Si ho anem remenejant durant un parell de minuts vorem que es fa molt espés
i agafa un color més rogenc.
Quan estiga gelat ho desemmotllem i ho podem
guardar a la nevera tot un any.
No hay comentarios:
Publicar un comentario