El gínjol és el fruit del ginjoler, un arbre menudet que originari de l'Àfrica del Nord i Síria, es conrea a
diversos països de la conca mediterrània
des de temps molt antics. Fou introduït posteriorment a l'Índia i la Xina, on es conrea des de fa més de 4000
anys.
El gínjol, una fruita
comestible de forma globosa, de color rogenc o marronós quan està madur, que
sol ser cap al setembre. Conté només un pinyol i és molt similar a una oliva
d'aspecte, però el seu gust recorda al de la poma.
Els gínjols són rics en sucres
i contenen una important quantitat de vitamina C. Són apreciats pel seu valor
nutritiu com a fruita, natural o assecada. La manera de fer preparacions
culinàries amb gínjols és similar a les que es fan amb la poma i les
prunes. És un dels fruits de la dieta mediterrània
tradicional i fou el símbol del silenci a l'antiga Roma i es feia
servir als temples de la Prudència.
A la regiò de la Emília-Romanya
es plantava un ginjoler a la zona exposada al sol per portar fortuna. Tot i que actualment el seu
consum és molt reduït a les zones urbanes, encara és costum menjar gínjols a la
tardor a comarques de Catalunya a llocs rurals de la Comunitat Valenciana i a
la regió de Múrcia.
Amb el gínjol es pot preparar l'allioli de gínjol, molt adient per acompanyar
verdures bullides.
Actualment al Mediterrani els gínjols es
mengen preferentment al Líban, Egipte, Tunísia, Grècia i a Itàlia. Hi ha molts camps
plantats amb ginjolers a la zona
del Vèneto (Itàlia) on els
gínjols es fan servir per la preparació de melmelades, xarops i un antic licor local. Tradicionalment
la fusta del ginjoler s’ha usat a València, Illes Balears i Catalunya per a fer
instruments musicals com les dolçaines o les gralles. Com a dada curiosa, el
gínjol ha donat lloc a les següents expressions en valencià: "Més content
que un gínjol" i “Tindre el cap de gínjol”
Ús medicinal i culinari
El gínjol també s'ha utilitzat
com a expectorant i com a remei contra afeccions respiratòries, de la gola,
faringitis i traqueïtis. Té propietats pectorals i emol·lients. Les arrels del
ginjoler s'han utilitzat contra la febre. Solen menjar-se crus,
però hi ha gent que acostuma a menjar-los torrats al forn com si foren
xicotetes pomes torrades i després afigen una miqueta de mel per damunt.
D’aquesta fruita també s’elaboren melmelades, licors, sucs, vinagres, te. etc
No hay comentarios:
Publicar un comentario