La situació de
sequera extrema que estan patint els camps valencians degut a la falta de pluja
està provocant que els cultius, tant de cítrics com de fruitals i hortalisses,
patisquen un alt estrés hídric perquè les altes temperatures impedeixen un bon
desenvolupament vegetatiu. Per intentar contrarestar estos colps de calor,
l’empresa de Carlet Control de Heladas ha dissenyat, amb el mateix sistema que
utilitza per evitar que les baixes temperatures facen malbé els cultius, un nou
mètode de refrigeració de les plantes.
Es tracta d’un
mecanisme que es munta i s’optimitza a cada cultiu, depenent de si es pot o no
xopar la planta. Per a açò utilitza nebulitzadors de baix cabal limitats a huit
litres per hora perquè l’aplicació no siga constant i entre pols i pols
evaporar tot l'element humit, ja que la refrigeració s’obté quan s’evapora
l’aigua.
De cada gram que
s’evapora absorbeix unes 590 calories i cada grau que puja l’aigua n’absorbeix
una. Al costat es posa un girador
de gota molt grossa perquè evapore molt poca aigua i així aplegue al cultiu. Es
pretén vaporitzar damunt de la planta perquè la calor que pateix siga eliminat
mitjançant l’evaporació.
Amb este sistema
mixt de control de gelades i refrigeració de baix cost s’aconsegueix que en un
dia de molta calor baixen més de 30 graus la temperatura del sòl i més de 14 el
cultiu. Amb açò s’aconsegueix que no es bloquege el cultiu per la calor, ja que
a 28 graus crea una atmosfera primaveral per al millor desenvolupament del
cultiu.
Rafa Puchaes - Levante EMV
No hay comentarios:
Publicar un comentario