viernes, 20 de julio de 2012

L'expert José Andrés Torrent exposa a Carlet les actuacions a mamprendre després de l'incendi.



La Casa de la Cultura de Carlet va acollir una reunió informativa sobre la restauració forestal després d'un incendi. L'exdegà del Col · legi d'Enginyers de Forests de la Comunitat Valenciana i doctor en Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València, José Andrés Torrent, va exposar les línies bàsiques per a mamprendre actuacions en els espais incendiats.

Aproximadament 70 persones van assistir a aquesta reunió que va estar presidida per l'alcaldessa de Carlet, M ª Ángeles Crespo i el regidor de Medi Ambient, Pau Mendoza.

El ponent va explicar que el que s'ha de fer amb caràcter d'urgència és l'extracció de la vegetació cremada, ja que en cas de pluja pot produir erosió del sòl, és un focus de generació de plagues i es converteix en combustible ja que és un producte incendiable.

Aquest és el primer pas a seguir, la preparació del terreny per a una futura repoblació protectora. L'expert va explicar que per al desenvolupament de la repoblació cal diferenciar entre la zona arbrada i la zona de matolls. Per a la repoblació de la zona arbrada cal esperar de 2 a 3 anys, ja que la vegetació té una regeneració natural en la qual no seria necessària una intervenció. Per contra, a la zona de matolls les argelagues no es regeneren i tenen una composició bastant pirófica. En aquest cas s'ha d'actuar a partir del primer o segon any, ja que és recomanable que durant aquest període el sòl s'humitege i estiga assaonat per a la reforestació.

En relació a la necessària actuació de l'extracció de la fusta cremada, l'alcaldessa de Carlet, M. Ángeles Crespo, va exposar les actuacions que realitzarà el Consell i que els va anunciar ahir la consellera Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, a els alcaldes dels munipios afectats per l'incendi. En aquest sentit, l'alcaldessa de Carlet va explicar que els propietaris de les parcel · les privades hauran de retirar la vegetació cremada o, si escau delegaran aquesta competència a la Conselleria, que crearà una borsa de treball amb desocupats que netejaran les zones afectades una volta realitzat l’estudi per part dels tècnics de la Conselleria que coordinaran el temps i la forma.

L'investigador José Andrés Torrent també va explicar els factors que cal tenir en compte a l'hora de realitzar una reforestació, va apuntar que no és una tasca que s’haga d’ escometre amb rapidesa sinó que necessita d'un estudi del terreny, l'elecció de les espècies, la densitat de plantació i el factor econòmic, ja que el cost de la replantació per  hectàrea sol estar  al voltant dels 3.000 € (depenent de les espècies a plantar).

Ajudes per pal·liar els danys produïts per l'incendi

L'alcaldessa de Carlet també va aprofitar la reunió per informar els presents de les ajudes convocades pel Consell per a mitigar els danys produïts per l'incendi. Carlet rebrà una subvenció de 100.000 € per a pal · liar les pèrdues. Els veïns que vulguin accedir a aquests ajuts podran sol·licitar a l'Ajuntament de Carlet fins al pròxim 16 d'agost i consultar el decret norma 112/2012 de 6 de juliol.
L'Ajuntament oferirà tota la informació necessària als veïns que ho requerisquen.

Constitució del grup de Protecció Civil

L'Ajuntament de Carlet va convocar a aquesta reunió a tots els voluntaris que s'havien inscrit per formar un grup de Protecció Civil amb la finalitat que coneguessin les actuacions a seguir després de l'incendi. El regidor de Medi Ambient, Protecció Civil i Emergències, Pau Mendoza, va explicar als assistents l'interès que existeix a crear el grup de Protecció Civil de Carlet. L'edil va exposar les principals qüestions sobre la inscripció en el col·lectiu, les funcions dels voluntaris, la legalització del grup i la formació dels components.
Davant la catàstrofe viscuda fa diverses setmanes a Carlet s'ha plantejat la necessitat d'organitzar, coordinar i formar els voluntaris de la ciutat per la seva intervenció en situacions d'emergència.
Finalment, s'ha emplaçat els voluntaris a una propera reunió al mes de setembre en la qual es concretaran tots els aspectes relatius a la seua legalització. Des d'aquest moment poden inscriure’s omplint un formulari i lliurant-lo a l'Ajuntament de Carlet.

No hay comentarios:

Publicar un comentario