jueves, 7 de julio de 2016

Estudien un possible fong a les plantacions de caquis de la Ribera que provoca danys a les fulles


El IVIA i Sanitat Vegetal estudien parcel•les de caquis de la nostra comarca afectades per un pansiment parcial de les fulles. Tècnics de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i de Sanitat Vegetal estudien, a petició de la Unió de Llauradors, els problemes ocasionats en algunes plantacions de caquis de la Ribera afectades per un pansiment inexplicable de les fulles d'algunes branques.

Fa uns dies van visitar diverses explotacions una representació de la Unió de Llauradors, el màxim responsable tècnic de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura, Vicent Dalmau i el científic de l’IVIA, Toni Vicent, expert en micologia i plagues.

El recorregut es va fer per alguns dels camps afectats i  obeïx a la inquietud de productors de la Unió de la comarca que estan veient com, sense cap tipus d’explicació raonable, les fulles d’algunes branques del caquisser es pansixen, cosa que pot provocar una disminució de la collita de la campanya.

L'afecció de moment no és greu i no està relacionada amb el fong de fa uns anys

LA UNIÓ està a la espera que els tècnics de l’administració autonòmica donen les causes d’esta fisiopatia, però tot apunta a que es tracta d’un problema causat per algun fong de poca virulència que provoca problemes molt localitzats.
La incidència no té res a veure amb el greu problema que es va patir fa uns anys amb la necrosi foliar del caqui provocada per la Mycosphaerella Nawae que va posar al cultiu del caqui al límit de la desaparició. 
No obstant això la Unió vol traslladar als productors que estiguen alerta davant l’augment de la incidència de certs fongs com la Rosellinia necatrix o Armillaria sp que provoquen la mort del caquisser. Este sí que és un problema greu, però si es detecta a temps en l’ explotació se'n pot controlar l'expansió.

El carletí Eduard Esparza  destaca que no es tracta d'un problema generalitzat

Eduard Esparza, responsable del sector del caqui de la Unió, comenta que “este problema del pansiment de les fulles ja el coneixien els llauradors fa uns anys; no es tracta d’un problema generalitzat perquè a l’any següent les fulles de la branca tornen a vegetar normalment com si no haguera passat res”. Esparza diu que “a pesar d'això, tots els problemes fitosanitaris s’han de conèixer i solucionar tan prompte com siga possible", i recomana que tots aquells llauradors que observen coses anòmales en la plantació ho comuniquen de seguida, ja que" si es coneix a temps i es controla des de l’inici, es podrà actuar ràpidament”.

Arbre afectat de pansiment de les fulles